Libiąż
Mieszkańcy Libiąża gotowali z gwiazdami
Na Placu Słonecznym w niedzielę chętni mogli spotkać w akcji dwóch kucharzy znanych z programu Hell's Kitchen. A także spróbować przygotowanych przez nich specjałów i uczestniczyć w konkursach.
Szef kuchni z Oświęcimia Sebastian Szrom i jego współpracownik libiążanin Krystian Klamka przygotowali kilka potraw. Przystawką były ekologiczne żelki, powstałe przy użyciu suszonych alg morskich oraz soków jabłkowych i wody z roztworem wapnia. Uczestnicy imprezy skosztowali także zupy rybnej.
- Jeśli macie jakieś delikatne uprzedzenia do zupy rybnej, to powinniście zmienić zdanie. Nasza będzie na bazie łososia norweskiego oraz mięsa dorsza z krabami - wyliczył Sebstian Szrom.
Mieszkańcy uczestniczyli także w konkursach z nagrodami. Dzieci podzielone na dwa zespoły przygotowały szaszłyki owocowe. Dorośli z zawiązanymi oczami musieli zgadnąć nazwę produktu lub potrawy.
- Jestem pierwszy raz na takie imprezie. Przy pięknej pogodzie warto było przyjechać i coś podpatrzeć. Lubię znaleźć ciekawe przepisy w internecie i spróbować w kuchni czegoś nowego - powiedziała nam mieszkanka Żarek Agnieszka Paliwoda. Jej 12-letnia córka Malwina uczestniczyła w konkursie.