Przełom Online
Jedzmy winogrona
Winogrona są nie tylko smaczne, ale także mają wiele witamin i prozdrowotnych właściwości. Powinny być częstym składnikiem naszego menu.
W tych owocach znajdziemy witaminy (C, B1, B2, B6, B12, P, PP, K, karoten), fosfor, wapń, magnez i żelazo. Na przykład zawartość żelaza w winogronach jest dwukrotnie wyższa, niż w jabłkach.
Wartością winogron są zwłaszcza polifenole, które mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Winogrona oraz wina gronowe zawierają związek nazywany resweratrolem, mający silne działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne., dzięki czemu zapobiega zawałom serca i udarom niedokrwionego mózgu oraz miażdżycy. Resweratrol wspomaga też redukcję masy ciała, dzięki nasilaniu procesu rozpadu tkanki tłuszczowej.
To dość kaloryczne owoce, więc chorujący na cukrzycę nie powinni ich jeść zbyt dużo. Jest jeszcze jedna właściwość tych owoców - wzmacniają odporność organizmu na infekcje. Ponieważ zbliżą się okres wzmożonej zapadalności na nie, tym bardziej warto winogrona włączyć do codziennego menu.
Komentarze
1 komentarz
Ludzie! Ostrożnie i z umiarem z tymi winogronami. Wszystko ładnie podane tylko jednego brak, ile zawierają cukru. Zawierają dużo, około 18 g. i to tego prostego a cukier to śmierć, to paliwo dla komórki rakowej!