Porady
Z kokosową nutą
To jedno z ciast, które nie wymagają pieczenia. Wystarczy paczka dobrych herbatników i trochę pracy.
Potrzebujemy:
dużą paczkę herbatników (450 gramów)
200 gramów wiórków kokosowych
litr mleka
kostkę masła (200 gramów)
szklankę cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do garnuszka nalewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Resztę mleka zagotowujemy w wysokim garnku, dodajemy masę z garnuszka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Inaczej zrobią się grudki. Do ciepłej masy dodajemy po kawałku masło, miksując. Na końcu wiórka kokosowe.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo herbatniki i masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Przełom nr 14 (1339) 4.4.2018