Nie masz konta? Zarejestruj się

Blogi

Śledź na cztery sposoby

12.02.2018 10:13 | 0 komentarzy | 418 odsłon | Anna Jarguz

Ostatni dzień karnawału należy do śledzia. Sposobów na przygotowanie ryby są setki. Wybrałam cztery różne. Będziemy potrzebować około 1,5 kilograma płatów śledziowych a`la matjas. Odradzam kupowanie tych najtańszych w marketach. Bywa, że są tak kruche, że po dniu w zalewie robi się z nim miazga. Lepiej wydać kilka złotych więcej i kupić rybę na wagę w sprawdzonym sklepie. Gdy już zaopatrzyliśmy się w filety śledziowe, dzielimy je na cztery części i każdą przygotowujemy inaczej.

0
Śledź na cztery sposoby
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Śledzik w wersji light
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten gatunek ryb sam w sobie jest kaloryczny. To przez wysoką zawartość tłuszczów. Do tego majonez, cukier, cebula... i bomba kaloryczna gotowa. Tymczasem wystarczy majonez zastąpić jogurtem, a cukier jabłkiem.


Potrzebujemy
500 gramów filetów
1 duża czerwona cebula
1 cebula biała
twarde jabłko
300 gramów jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka musztardy
natka pietruszki, koperek


Śledzie zalewam wodą i odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu dokładnie osuszam ręcznikiem i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i przelewam wrzątkiem. Jabłka wraz ze skórką trę na grubej tarce. Jogurt mieszam z majonezem, musztardą i octem. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję cebulę, jabłka i zieleninę. Dodaję śledzie i wkładam do lodówki na kilka godzin.


Śledź z cytrynową nutą
Potrzebujemy
4 płaty śledziowe
sok z cytryny
pół szklanki oleju
pieprz ziarnisty
2 cebule
szklankę mleka
Śledzie moczymy w mleku. Płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Tniemy na kawałki. Wkładamy do słoiczka, przekładamy cebulą i pieprzem. Zalewamy olejem z sokiem z cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki na dzień czy dwa.

Śledzie po kaszubsku

Potrzebujemy
4 płaty śledziowe
garść rodzynek
kilka suszonych śliwek
2 cebule
2 łyżki oleju
łyżeczkę cukru
2 łyżki octu
Słoiczek przecieru pomidorowego
kawałek papryczki chili
pieprz ziarnisty
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, chili, cukier i pieprz. Dusimy minutę, dwie. Gdy ostygnie, łączymy za śledziami i wkładamy do lodówki na dzień lub dwa.

Sałatka śledziowa

Potrzebujemy
4 płaty śledziowe
4 jajka ugotowane na twardo
puszka kukurydzy konserwowej
20 dag sera żółtego
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
mała cebula
sól i pieprz
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, dwie, suszymy, kroimy w kostkę. Łączymy z drobno posiekanym jajkiem i kukurydzą oraz posiekaną cebulką. Dodajemy przyprawy oraz majonez i jogurt. Układamy w naczyniu, przekładając żółtym serem, startym na drobnej tarce.