Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Orientalny kurczak z orzechami nerkowca

08.02.2018 12:17 | 0 komentarzy | 4 141 odsłony | red

To kolorowe danie zasmakuje każdemu, kto lubi kuchnię azjatycką. Swój smak zawdzięcza nie tyle przyprawom,
co głównie orzechom.

0
Orientalny kurczak z orzechami nerkowca
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
paprykę czerwoną i zieloną (ewentualnie żółtą)
20 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
papryczkę chili
10 dag pędów z bambusa
3 szalotki
sporą garść orzechów nerkowca
szklankę bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
odrobinę cukru
sól, pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy. Gdy się zarumienią, odkładamy na bok. Podsmażamy mięso i odkładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski papryki, fasolkę szparagową, bambusa i pokrojone w wiórka szalotki. Dodajemy orzechy i mięso, zalewamy bulionem z dodatkiem sosów sojowego oraz rybnego, a także cukru. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.
Anna Jarguz
Przełom nr 5 (1330) 31.1.2018