Porady
Sałatka meksykańska
To proste danie, które można przygotować w kilka minut. Za sprawą przypraw i ziół smakuje wyjątkowo.
W Meksyku potrawy są mocno przyprawione. Przyprawy działają między innymi jako konserwanty. Sałatka sprawdzi się choćby podczas karnawałowej domówki.
Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
czerwoną paprykę
puszkę kukurydzy
puszkę czerwonej fasoli
100 gramów ryżu ugotowanego na sypko
kawałek papryczki chili
2 ząbki czosnku
oregano, bazylię, tymianek, odrobinę cukru, soli i pieprzu
olej do smażenia
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Kurczaka czyścimy z błon i kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i pozostałymi przyprawami, dodajemy do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Odkładamy do lodówki na godzinę. Smażymy na patelni i odstawiamy na papierowy ręcznik do ostygnięcia.
Do ryżu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, kukurydzę i fasolę oraz kurczaka. W miseczce mieszamy ketchup, majonez i sok z limonki. Dodajemy do sałatki. Przed podaniem odkładamy do lodówki na godzinę, dwie.
Anna Jarguz
Przełom nr 4 (1329) 24.1.2018