Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Domowy chleb, który każdemu się udaje

24.01.2018 14:34 | 0 komentarzy | 3 148 odsłony | red

Próbowałam różnych przepisów na domowe pieczywo. Z różnym efektem, nie wyłączając zakalca. Ale ten jest naprawdę dobry.

0
Domowy chleb, który każdemu się udaje
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
4 szklanki wody (około 950 ml)
5 dag świeżych drożdży
1 kg dobrej gatunkowo mąki 450
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
łyżeczkę cukru
opcjonalnie: otręby, kminek, słonecznik, sezam, słonecznik

Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy wodę, sól, olej i mieszamy (jeśli ktoś lubi - może dodać w tym momencie otręby albo kminek, lub płatki owsiane). Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż ciasto wyrośnie. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto do wysokości około 3/4 naczynia i odkładamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto można posypać słonecznikiem, pestkami dyni lub sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut. Gdy chleb jest gotowy - od razu wyciągamy go z piekarnika (inaczej złapie wilgoć) i wykładamy z naczynia. Anna Jarguz
Przełom nr 3 (1328) 17.1.2018