Ziemia chrzanowska
Miód z powodzeniem może zastąpić poranną kawę
Uważa Jerzy Oczkowski, szef Powiatowej Rady Bartniczej w Chrzanowie i zachęca do jego spożywania każdego dnia z samego rana. Pobudza organizm do działania, dba o nasze serce, polepsza samopoczucie.
- Najlepszy jest najprostszy przepis. Wystarczy zalać łyżeczkę miodu przegotowaną wodą i rano dodać kilka kropel cytryny - mówił Jerzy Oczkowski w sobotę podczas dorocznego spotkania pszczelarzy.
Radzi, by dokładnie sprawdzać, co kupujemy. Jeśli litrowy słoik kosztuje tylko kilkanaście złotych, a miód w środku wciąż jest płynny, powinno nas to zastanowić.
- Naturalnym procesem jest bowiem jego krystalizacja - podkreśla.
Komentarze
2 komentarzy
Janie Nawak, zapomniałeś dodać, że nie powinno się podawać miodu dzieciom w wieku przedszkolnym, gdyż powoduje alergie. Miód, sam w sobie, jest ok, byle z głową i z pewnego źródła. Pozdrawiam wszystkich uczciwych pszczelarzy, niech nam dużo miodku pozyskują. W tym roku podbił moje serce miodzio rzepakowy. W konsystencji i barwie przypomina niezdrowy smalec. Bez miodu życie jest mniej kolorowe.
Ludzie, radziłbym ostrożnie z miodem! Miód to około 85 % węglowodanów, czyli cukrów i to tych najgorszych, prostych, których należy unikać, czyli glukozy i fruktozy. Szukacie wartości odżywczych, to wszystkie znajdziecie w jajkach, żółtkach. Polecam orzechy włoski, najwartościowszy dla człowieka owoc, zawierają bor. Zgodnie z porzekadłem – co drogie to tanie! Tłuste życie to zdrowe życie!