Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Grillowany stek z tuńczyka z sosem cytrynowo-pieprzowym

18.10.2017 14:59 | 0 komentarzy | 25 135 odsłon | red

To zdrowe i smaczne danie. Poza tym proste i szybkie. Pasuje na obiad, jak i uroczystą kolację. Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli i pomarańczy oraz ryżem.

0
Grillowany stek z tuńczyka z sosem cytrynowo-pieprzowym
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
2 steki z tuńczyka (po około 160 - 180 gramów każdy)
Marynata
50 ml oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
pieprz kolorowy
szczypta chili
rozmaryn

Sos
szklanka bulionu
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany
30 proc.
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
łyżka pieprzu cytrynowego
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól, pieprz czarny, cukier

Sałatka
spora garść rukoli
1 pomarańcza
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
spora łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Zaczynamy od marynaty. Łączymy wszystkie składniki i marynujemy rybę przez około 2 godziny. Teraz sos do tuńczyka. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąki, robiąc zasmażkę, Wlewamy bulion i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie dolewamy białe wino oraz śmietankę. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, pieprz cytrynowy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i odrobią cukru.

Mamy jeszcze czas na zrobienie sałatki. Rukolę płuczemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Pomarańcze obieramy ze skórki i filetujemy. Układamy na sałacie. Orzechy prażymy i posypujemy nimi całość. Łączymy składniki na sos do sałatki i polewamy.
Tuńczyka grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli będziemy go grillować za długo, mięso stanie się twarde i suche. Polewamy je sosem. Podajemy z ryżem i sałatką.
(AJ)
Przełom nr 40 (1315) 11.10.2017