Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Wegetariańskie burgery

04.10.2017 14:05 | 0 komentarzy | 2 059 odsłony | red

Jeśli komuś przejadła się tradycyjna bułka z wołowiną, proponuję spróbować burgerów z ciecierzycy lub soczewicy. Ich smak naprawdę potrafi zaskoczyć. Niektórzy, gdy już raz sięgną po wegetariańskie „kotlety", o mięsnych zapominają.

0
Wegetariańskie burgery
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
Na burger z ciecierzycy (4 sztuki)
szklanka ciecierzycy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki
4 łyżki kaszy manny
jajko
prażony sezam
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili, kumin

Dodatkowo
4 bułki do hamburgerów (najlepiej zrobić je samemu)
duży pomidor
kilka korniszonów
2 czerwone cebule
łyżeczka cukru i łyżka octu balsamicznego
4 plastry sera żółtego
mix sałat (ruccoli, cykorii, sałaty rzymskiej, roszponki)
sos na bazie jogurtu i majonezu (łączę jogurt naturalny z majonezem w proporcji 50:50, dodaję odrobinę soli, pieprzu i dużą garść suszonych ziół: oregano, bazylię, cząber, tymianek)

Przygotowanie
Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin. Gotujemy. Na patelni podsmażamy szalotkę i czosnek. Miksujemy wraz z dobrze odsączoną ciecierzycą. Łączymy z kaszą manną, przyprawami, jajkiem, sezamem i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni grillowej, obtaczając wcześniej w kaszce kukurydzianej. Podsmażamy bułkę przekrojoną na pół. Smarujemy sosem, układamy kolejno: sałatę, burgera z ciecierzycy, ser, pomidora, korniszony, karmelizowaną czerwoną cebulę (cebulę delikatnie podsmażamy na oliwie, dodajemy ocet i cukier) i zamykamy.
Zamiast ciecierzycy można użyć soczewicy. Przygotowuje się ją podobnie.
Anna Jarguz
Przełom nr 38 (1313) 27.9.2017