Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sałatka z grillowanych warzyw

02.08.2017 14:22 | 0 komentarzy | 1 459 odsłona | Eliza Jarguz-Banasik

Aby przygotować coś pysznego, wcale nie trzeba wyszukanych produktów. Czasem wystarczy połączyć ze sobą zaledwie kilka rzeczy. Prosta kuchnia jest najsmaczniejsza. A co najważniejsze - nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności.

0
Sałatka z grillowanych warzyw
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie
2 papryki (preferuję czerwoną, ale kolor dowolny)
pół kostki sera feta
oliwa
ocet balsamiczny
sól
garść dowolnych orzeszków (ja wybieram pistacjowe)

Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki (ok.0,5 cm), a następnie skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy. Tak samo robimy z cukinią i papryką. Cukinię można wcześniej obrać, chociaż równie dobrze smakuje ze skórką. Z papryki skórka odchodzi sama, gdy się ją upiecze. Upieczone warzywa mieszamy w misce. Polewamy oliwą (ile kto lubi) i skrapiamy octem balsamicznym (2 – 3 łyżki). Zostawiamy na kilka godzin albo całą noc, aż skruszeją. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i posypujemy orzeszkami. Sałatka doskonale smakuje solo, ale jest też idealna do mięsa. Warzywa można też upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.