Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Prosto i smacznie

12.07.2017 11:16 | 0 komentarzy | 837 odsłon | red

Jeśli komuś znudził się pieczony kurczak - na obiad proponuję pieczoną perliczkę. Najlepiej smakuje z majerankiem. Zbyt intensywne przyprawy zagłuszą naturalny smak mięsa.

0
Prosto i smacznie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Są setki przepisów na perliczkę - z boczkiem, kaszą, pomarańczami. Wybrałam najprostszy. Wystarczy wcześniej włożyć ją do solanki, by mięso nie wyschło w piekarniku, i piec przez parę godzin w umiarkowanej temperaturze.

Składniki:
perliczka
sól - 4 łyżki
2 litry wody
odrobina pieprzu
majeranek

Przygotowanie:
Sól rozpuścić w wodzie i włożyć do solanki perliczkę na co najmniej 12 godzin (na przykład dzień wcześniej, wieczorem). Po wyciągnięciu mięso należy osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć majerankiem i odrobiną pieprzu. Piec przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, w rękawie do pieczenia (na pół godziny przed wyciągnięciem warto ściągnąć rękaw, by mięso się przypiekło).
Anna Jarguz