Przełom Online
KONKURS. Własne warzywa z doniczki lub balkonu - to prostsze niż myślisz!
Akcja edukacyjna
Jeśli zależy nam na prawdziwej porcji zdrowych witamin, a nie mamy ogródka, możemy hodować warzywa i zioła na balkonie i tarasie, w donicach i w skrzynkach na parapecie. Takie rośliny mogą być ozdobą balkonu i tworzyć kompozycje, w których łączy się gatunki użytkowe z ozdobnymi - to ostatnio jest bardzo popularny trend.
Jak zacząć swoją przygodę z balkonowym ogrodnictwem?
- Wybierz odpowiednie okno - na domowy warzywnik nie nadają się okna północne.
- Wybierz odpowiedni pojemnik - im większy, tym lepiej.
- Pamiętaj o odpowiednim drenażu - otworze oraz warstwie kamyków lub keramzytu na dnie pojemnika.
- Przygotuj odpowiednie podłoże - najlepiej na bazie kompostu.
- Wybierz odpowiednie gatunki warzyw nadających się do uprawy w pojemnikach.
- Przygotuj nasiona kupione z pewnego źródła i od polskich hodowców.
- Pamiętaj o obfitym i regularnym podlewaniu.
Podstawą są odpowiednie nasiona, np. z serii Mini Ogród firmy PlantiCo. Są to warzywa specjalnie dobrane do samodzielnej uprawy w pojemnikach na parapetach w kuchni, balkonie czy tarasie. W tej roli sprawdzą się: burak ćwikłowy, cykoria liściowa, endywia kędzierzawa, kolendra siewna, koper ogrodowy, pietruszka liściowa gładka i kędzierzawa, portulaka warzywna, roszponka, rukola, sałaty na cięte listki, mizuna, szczypiorek, szpinak, różne mieszanki - aromatyczne cięte listki, kolorowe cięte listki, pikantne cięte listki. Uprawiać można również warzywa z tej samej serii do jednorazowego wysiewu i uprawy rozsady: pomidory koktajlowe czerwone i żółte, papryka ostra, poziomka rozłogowa, różne odmiany sałat głowiastych. Warzywa te są łatwe w uprawie, a wiele z nich można wysiewać wielokrotnie, etapami od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Można je również zbierać systematycznie, w długim okresie czasu, i cieszyć się zbiorami przez wiele tygodni. W pojemnikach możemy uprawiać również cukinię, rzodkiewki, specjalne odmiany ogórków, fasoli, truskawek oraz zioła i kwiaty.
Zioła pachnące świeżością
Większość znanych i lubianych ziół doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach. Nie dość, że pięknie wyglądają, są również idealnym uzupełnieniem naszej kuchni. W donicach możemy posiać zioła jednoroczne - bazylia, cząber, koper, kolendra, majeranek, trybula, jak i wieloletnie - estragon, lawenda, szałwia, tymianek, lubczyk, mięta, melisa, oregano, rozmaryn.
Przy wysiewie ziół należy pamiętać o tym, aby nasion nie przykrywać ziemią, tylko je lekko ugnieść.
Tradycja na parapecie
Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać na plony, możemy przygotować nowalijki, tradycyjnie hodowane w wielu domach. Oto kilka ich przykładów:
Szczypior - wystarczy włożyć do pojemnika z niewielką ilością wody cebulę (może być już z widocznym wychodzącym z główki szczypiorem), tak by zanurzona była tylko piętka korzeniowa.
Natka pietruszki, seler - uzyskamy je domowym sposobem poprzez wsadzenie korzeni do doniczki z kompostem. Najlepiej sadzić korzenie, które puszczają już zielone listki - wtedy doczekamy się szybciej zbiorów. Jeżeli korzeń jest za długi i nie mieści się do doniczki, można go uciąć w połowie długości. Korzeń po posadzeniu powinien wystawać około 1 cm nad powierzchnię ziemi.
Kiełki - to także nowalijki i rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, są źródłem witamin i minerałów, dostarczają organizmowi potrzebnych białek, tłuszczów oraz błonnika. Zaletą jest również ich dostępność przez cały rok - także zimą i na przedwiośniu, kiedy trudno o świeże i pełnowartościowe warzywa i owoce. Najzdrowsze i najcenniejsze są kiełki wyhodowane samodzielnie - wystarczy przez parę dni poświęcić im kilka minut dziennie: podlewać i przepłukiwać. Kiełki uprawiać można w kiełkownicy, w słoiku, na sitku, na ligninie albo w woreczku. W sprzedaży są dostępne nasiona na kiełki firmy PlantiCo następujących warzyw: brokuł, burak ćwikłowy, fasola czerwona, fasola mung, groch, gorczyca, jarmuż, kapusta biała, kozieradka, lucerna, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, słonecznik, szczypiorek, soja, mieszanki: chińska na patelnię, energia, fitness, łagodna, pikantna, uroda, vita plus.
Uwaga: jeśli balkon znajduje się
w sąsiedztwie ruchliwej ulicy, pełnej kurzu i spalin, nie warto na nim uprawiać warzyw, gdyż wchłoną wszystkie szkodliwe substancje.
Twórzmy własne małe ogródki ze zdrowymi warzywami, które dadzą nam wiele radości i satysfakcji. Będą też zachętą dla sąsiadów i znajomych do naśladownictwa a także spełnią rolę edukacyjną dla dzieci.
Należy pamiętać, że rośliny w pojemnikach potrzebują dużo słońca i światła (nie stawiajmy ich na oknach północnych) oraz częstego podlewania, odpowiedniego nawożenia i bieżącego zbierania dojrzałych plonów.
KONKURS Z NAGRODAMI
EKO-WIOSNA
Zapraszamy do udziału w konkursie związanym z naszą akcją edukacyjną.
Po każdym odcinku zadajemy proste pytanie nawiązujące do treści publikowanego materiału. Wystarczy na nie odpowiedzieć jednym krótkim wyrazem.
Dzisiejsze pytanie brzmi:
Czy mięta i melisa to zioła jednoroczne?
Na autora poprawnej, przesłanej mailem odpowiedzi, która nadejdzie jako 10., czeka nagroda
- zestaw 25 torebek z nasionami roślin do hodowania w ogrodzie. Nagrodę ufundowały Eneris
Surowce i PlantiCo.
Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres: promocja@przelom.pl do najbliższego wtorku,
2 maja, do godz. 10.00, podając imię, nazwisko i miejscowość, w której Państwo mieszkacie.
W tytule maila piszemy: EKO-WIOSNA
Do odpowiedzi prosimy dołączyć poniższe oświadczenie: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych wyłącznie w celu przeprowadzenia konkursu wiedzy związanego z publikacjami w ramach akcji edukacyjnej prowadzonej pod patronatem Eneris Surowce i PlantiCo w tygodniku „Przełom" i na przelom.pl, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (DZ.U. z 2002 r. nr 101, poz. 926, z późn. zmianami).
Zwycięzcą konkursu z poprzedniego tygodnia została Beata Chechelska z Płok. Po odbiór nagrody zapraszamy do redakcji w Trzebini. Prawidłowa odpowiedź brzmi: NIE
Akcja edukacyjna