Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zupa krem z soczewicy

02.03.2017 11:35 | 0 komentarzy | 2 559 odsłony | red

Ta proste i pożywne danie, które smakuje najlepiej po długim spacerze albo dniu spędzonym 
na nartach. Rozgrzeje każdego.

0
Zupa krem z soczewicy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 350 gramów czerwonej soczewicy
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • pół litra bulionu z warzyw
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • przyprawy: po pół łyżeczki kuminu, nasion kolendry, kurkumy i słodkiej papryki -
  • szczypta, dwie ostrej, liść laurowy, ziele angielskie.
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, pora. Następnie dodajemy kumin i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz suchą soczewicę. Doprawiamy przyprawami. Całość należy gotować około 45 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec należy dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować. Podawać ze świeżą kolendrą i grzankami.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1283) 22.2.2017