Porady
Zupa krem z soczewicy
Ta proste i pożywne danie, które smakuje najlepiej po długim spacerze albo dniu spędzonym
na nartach. Rozgrzeje każdego.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 350 gramów czerwonej soczewicy
- 500 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- pół pora
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- pół litra bulionu z warzyw
- pół puszki mleczka kokosowego
- przyprawy: po pół łyżeczki kuminu, nasion kolendry, kurkumy i słodkiej papryki -
- szczypta, dwie ostrej, liść laurowy, ziele angielskie.
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, pora. Następnie dodajemy kumin i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz suchą soczewicę. Doprawiamy przyprawami. Całość należy gotować około 45 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec należy dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować. Podawać ze świeżą kolendrą i grzankami.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1283) 22.2.2017