Porady
Pieczona dynia z kaszą jaglaną
Z dyni najczęściej przygotowujemy zupy i desery. Tymczasem można z niej wyczarować wszystko. Świetnie komponuje się z jarmużem, szpinakiem, pomidorami, serem feta i różnymi rodzajami kasz.
Składniki:
- dynia piżmowa
- filiżanka kaszy jaglanej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 gramów jarmużu świeżego (ewentualnie szpinaku)
- garść pomidorów koktajlowych
- kilka pomidorków suszonych
- pół papryczki chili
- około 100 gramów sera feta
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię należy przekroić na pół i wydrążyć środek tak, by nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy jarmuż, papryczkę chili, ser feta. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łączymy z farszem, dodajemy pomidorki koktajlowe i suszone. Wypełnioną masą dynię zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 7 (1282) 15.2.2017