Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Słodka trucizna

22.02.2017 11:32 | 0 komentarzy | 2 622 odsłony | red

Słodycze, gazowane napoje, smakowe serki i jogurty, płatki śniadaniowe, jasne pieczywo - jemy coraz więcej cukru. Jego nadmiar szkodzi nie tylko zębom. Jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

0
Słodka trucizna
pixabay.com
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Mało kto nie lubi słodyczy. W umiarze nie zaszkodzą. W końcu to węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla człowieka. Niestety, większość z nas zapomina, że cukier to nie tylko białe kryształki, których używamy w kuchni. Znajduje się także w wielu gotowych produktach.

- Cukier to nie tylko ten buraczany czy trzcinowy (sacharoza). Jest nim także glukoza, fruktoza, syrop glukozowy, słód jęczmienny i inne. To, że w danym produkcie występuje, nie oznacza, że nie powinniśmy go kupować, bo czasami znajdują się w nim jedynie śladowe ilości, dla przełamania smaku. Dlatego warto czytać etykietę i sprawdzić wartość odżywczą danego produktu zanim włożymy go do koszyka - radzi dietetyk Patrycja Ptaszkiewicz z NZOZ Medmar w Chrzanowie.

Przestrzega, że nadmiar cukru negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Zaburza procesy trawienne, powodując zaparcia, zakwasza organizm, podrażnia śluzówkę żołądka, jest przyczyną alergii u dzieci. Ponadto prowadzi do nadwagi i otyłości, a pośrednio także do nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.

Dietetyk radzi czym można zastąpić rafinowany biały cukier. Oczywiście, można używać nierafinowanego, albo sięgnąć po melasę trzcinową, miód naturalny, syrop klonowy, słód jęczmienny, lukrecję. Świetna jest także stewia, którą można uprawiać w doniczce na parapecie.

- Jeśli lubimy słodki smak, zamiast batonika czy cukierków lepiej zjeść suszone owoce, na przykład morele, figi czy rodzynki. Są dużo zdrowsze i słodkie w smaku - podpowiada Patrycja Ptaszkiewicz.
(AJ)
Przełom nr 7 (1282) 15.2.2017