Porady
Ciasto drożdżowe z domowym dżemem i kruszonką
Ciasto drożdżowe to świetna propozycja na podwieczorek. Sprawdza się także jako przekąska do szkoły czy na wycieczkę. To doskonała alternatywa dla sklepowych drożdżówek.
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki
- 5 dag drożdży
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- na kruszonkę:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- domowy dżem z owoców
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewam mąkę, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, roztapiam masło w rondelku. Do przesianej mąki dodaję rozczyn z drożdży, żółtka z cukrem, sól, ciepłe masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Oprószam mąką i odstawiam na około godzinę, przykryte czystą ściereczką.
Składniki na kruszonkę siekam nożem aż wszystkie się połączą i odstawiam na pół godziny do lodówki. Płaską formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Przekładam ciasto i czekam kolejne kilka minut. Następnie smaruję je obficie dżemem i posypuje kruszonką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut.(AJ)
Przełom nr 6 (1281) 8.2.2017