Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Polędwiczki z borowikami i whisky

25.01.2017 00:00 | 0 komentarzy | 3 102 odsłony | red

Aromatyczne i bardzo smaczne. Takie jest to danie.

0
Polędwiczki z borowikami i whisky
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas


To świetny przepis na szybki obiad albo kolację. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo czasu.

Składniki (4 porcje):
polędwica wieprzowa (0,5 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka świeżego tymianku
4 borowiki szlachetne (ewentualnie podgrzybki - mogą być mrożone)
4 łyżki whisky (może być brandy)
2 łyżki sosu sojowego
2/3 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki śmietanki kremówki (30 proc.)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę umyć, oczyścić z błonek, a następnie pokroić na dwucentymetrowe plastry. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić na chwilę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i zeszklić. Po chwili dodać obrany czosnek, przeciśnięty przez praskę. Smażyć krótką chwilę i dodać mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoty kolor z obydwu stron. Następnie dorzucić opłukane i pokrojone na plasterki borowiki. Smażyć wszystko przez około 4 minuty, mieszkając od czasu do czasu. Dolać whisky i odparować. Później wlać gorącą wodę zmieszaną z sosem sojowym i dorzucić świeży tymianek. Dusić pod przykryciem od 2 do 5 minut, aż sos się zredukuje. Na samym końcu wlać śmietankę i zagotować. Gdy sos będzie gęsty, danie jest gotowe. Można je podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych albo z ryżem czy puree ziemniaczanym.
(EJB)


Przelom nr 5 (1279) 25.1.2017