Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Co jeść, by zajść w ciążę

25.01.2017 00:00 | 0 komentarzy | 2 969 odsłony | red

O diecie dla przyszłych rodziców - z dietetyczką Patrycją Ptaszkiewicz z NZOZ MEDMAR w Chrzanowie - rozmawia Anna Jarguz

0
Co jeść, by zajść w ciążę
Patrycją Ptaszkiewicz
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Anna Jarguz: Wiele par ma dziś problem z poczęciem potomka. Dieta może im w tym pomóc?
Patrycja Ptaszkiewicz: - Liczne badania i publikacje potwierdzają, że styl życia, jaki prowadzimy, oraz to, co jemy, ma wpływ na naszą płodność. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga utrudniają zajście w ciążę. Kobiety z niedowagą cechują się częstszym występowaniem zaburzeń miesiączkowania. Natomiast nadwaga i otyłość wiążą się z zaburzeniami owulacji. U mężczyzn, z kolei, nadmierna masa ciała może wpływać na jakość i ilość plemników.

Kiedy trzeba pomyśleć nad zmianą sposobu życia?
- Przynajmniej sześć miesięcy wcześniej.

Jakie konkretnie produkty należy wykluczyć z diety, planując dziecko?
- Kobieta przygotowująca się do ciąży powinna rzucić palenie. Nie mówię, by całkiem rezygnować z alkoholu. Lampka wina, okazjonalnie, nie powinna zaszkodzić. Należy również ograniczyć picie kawy. Badania wykazały, że picie więcej niż 5 filiżanek dziennie może zwiększyć ryzyko niepłodności o 45 procent. Należy ograniczyć do minimum, a najlepiej wykluczyć z diety, żywność wysoko przetworzoną, zawierającą sztuczne barwniki, konserwanty i aromaty, oraz fastfoody czy gotowe wyroby cukiernicze.

Wiele kobiet lubi słodycze. Batonik naprawdę może zaszkodzić?
- Jeśli jemy go codziennie, to tak. Nie trzeba całkiem rezygnować ze słodkich przyjemności. Gotowe produkty można zastąpić zdrowszą wersją. Samemu przygotować budyń z kaszy jaglanej z owocami, albo domowy krem na kanapki. Wystarczy zmiksować banana, awokado, orzechy i dodać trochę kakao.
Co w takim razie powinny jeść kobiety, które myślą o powiększeniu rodziny?
- Dieta powinna być zbilansowana, urozmaicona, oraz bogata w żywność pochodzenia roślinnego; owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe pełnoziarniste, tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, awokado, orzechy. Warto też zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów. Tych z wysokim unikać. Niezbędne są: witamina D, żelazo czy kwas foliowy.

Nie wszyscy chcą łykać tabletki.
- Witaminę D znajdziemy w mleku, ale tym nieodtłuszczonym, żółtku jajek, maśle, rybach - takich, jak sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś. Generalnie, kobieta, planująca dziecko powinna zrezygnować z odtłuszczonych produktów mlecznych. Z kolei źródłem żelaza są produkty zbożowe, jajka i mięso. Bogate w kwas foliowy są groch, fasola i zielone warzywa liściaste, jak szpinak, kapusta, nać pietruszki czy brokuł.

Mówimy o kobietach. Tymczasem połowa sukcesu to zdrowy mężczyzna.
- Badania dowodzą, że 40 proc. powodzenia jest po stronie mężczyzn. A konkretnie, zależy ono od jakości i ilości plemników. Są wrażliwe na szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Dlatego panowie powinni jeść produkty bogate w witaminy E, C oraz cynk i selen, jak również bogate w kwas foliowy oraz karotenoidy, ze względu na ich pozytywny wpływ na nasienie.

Co konkretnie ma się znaleźć w ich diecie?
- Bogate w cynk migdały, pestki dyni, jajka. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, mięsie, rybach czy nasionach roślin strączkowych. Karotenoidy w czerwonych i żółtych warzywach oraz owocach, takich jak pomidor, papryka, dynia, marchew, morele. Witaminę E zawierają oleje, a także warzywa liściaste, rośliny strączkowe i produkty zbożowe. Z kolei źródłami witaminy C są: papryka, brokuł, kapusta, aronia, czarne porzeczki i owoce cytrusowe.

Przelom nr 5 (1279) 25.1.2017