Porady
Tort mocno czekoladowy
To idealny deser dla osób lubiących czekoladę. I prawdziwa bomba kaloryczna. Tort jest jednak pyszny. Raz na kilka miesięcy można więc zgrzeszyć i zjeść kawałek.
Składnik ina ciasto
- 200 gramów masła
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 100 gramów mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 130 gramów mąki
- szczypta soli
- 2/3 szklanki dobro pokrojonych orzechów włoskich
- na masę
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
na trufle
- 20 gramów masła
- 50 ml śmietany 30 proc.
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- 50 gramów czekolady deserowej
- 50 gramów białej czekolady
- łyżka miodu
- łyżka whisky
- szczypta soli
Przygotowanie
Zaczynam od masy. Puszkę wkładam do wody i gotuję na wolnym ogniu przez dwie godziny. Mam czas na zrobienie trufli, które mają być ozdobą tortu. W garnuszku podgrzewam śmietanę, następnie dodaję kostki czekolady i mieszam, aż wszystko się rozpuści. Dodaję miód, sól, masło i whisky. Mieszam i po ostudzeniu odkładam do lodówki na godzinę czy dwie. Formuję kulki, które obtaczam w rozpuszczonej ciemnej lub białej czekoladzie.
Teraz ciasto. Masło wkładam do rondelka, dodaję gorzką czekoladę i czekam, aż się rozpuści. W drugim naczyniu ubijam jajka z cukrem, dodaję roztopioną czekoladę z masłem, następnie mąkę, sól, orzechy. Gdy masa jest gładka, wkładam do tortownicy i piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Gdy ciasto ostygnie, przekrawam je na pół. Następnie przekładam masą kajmakową, układam orzeszki ziemne, wierzch polewam roztopioną mleczną czekoladą i układam trufle. Tort można dodatkowo ozdobić wzorkami z kolorowego lukru.
Anna Jarguz
Przełom nr 49 (1173) 7.12.2016
Komentarze
1 komentarz
Reasumując: prawie pół kilograma czekolady, 1/4 kilograma cukru, ponad kostka masła, puszka mleka skondensowanego słodzonego i tylko 130 gram mąki. Toż to nie bomba kaloryczna, raczej wypiek dla odważnych. Nie propsuję takich propozycji kulinarnych. Lekarze i dietetycy walczą z otyłością, a tu coś takiego.