Porady
Grypa w natarciu
Wraz z nadejściem chłodnych, pochmurnych i deszczowych dni, więcej osób przeziębia się czy choruje na grypę. Jest kilka prostych sposobów, dzięki którym skuteczniej możemy się przed tym bronić.
Grypa to zakaźna choroba wirusowa. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą kropelkową, na przykład podczas kaszlu czy kichania (w czasie kichania drobnoustroje chorobowe mogą się rozprzestrzeniać nawet na odległość 3 metrów). Zarazić można się również poprzez kontakt z przedmiotami zanieczyszczonymi wydzieliną z górnych dróg oddechowych, na przykład poprzez dotykanie klamek, poręczy, uchwytów w autobusach komunikacji miejskiej.
- Najlepszym sposobem uniknięcia zakażenia wirusem grypy jest zastosowanie szczepionki przeciwgrypowej. Szczególnie osoby starsze, narażone na większe ryzyko powikłań, powinny się szczepić. Ponadto ludzie, którzy z uwagi na charakter wykonywanej pracy mogą być źródłem rozprzestrzeniania się wirusa. Szczepić powinni się zatem przede wszystkim pracownicy służby zdrowia: lekarze, pielęgniarki i pozostały personel zakładów opieki zdrowotnej, a także pracownicy pomocy społecznej, domów spokojnej starości czy innych, sprawujących opiekę nad pensjonariuszami - mówi Elżbieta Kuras, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.
Także badania Światowej Organizacji Zdrowia potwierdzają, że najskuteczniejszą bronią w walce z grypą są szczepionki. Niestety, szczepienie uodparnia tylko na te szczepy wirusa, które według wcześniejszych badań były główną przyczyną zachorowań. To oznacza, że jeśli zaatakuje nas inny szczep, szczepionka nas przed nim nie uchroni.
Są też inne sposoby, dzięki którym ryzyko zachorowania się zmniejsza. Pamiętajmy, aby:
myć ręce nie tylko po wyjściu z toalety, ale również po powrocie do domu z zakupów czy pracy, przed każdym posiłkiem;
unikać dużych skupisk ludzkich, jeśli nie jest to konieczne; bardzo często do zakażenia dochodzi na przykład w dużych sklepach; ubierać się stosowanie do pogody; najlepszym sposobem jest ubiór na tzw. cebulkę (kilka warstw odzieży);
regularnie uprawiać sport i korzystać z długich spacerów, hartując organizm;
jeść dużo warzyw i owoców, szczególnie tych w kolorze czerwonym i pomarańczowym, jak czerwona papryka, pomarańcza, pomidor, marchew, dynia; dobre są także: kapusta kiszona, szpinak, sałata;
unikać kontaktu z osobą chorą; korzystać z jednorazowych chusteczek higienicznych, które należy wyrzucić do kosza zaraz po wytarciu nosa; unikać stresu, wysypiać się, nie przegrzewać organizmu.
Anna Jarguz
Zachorowania w Małopolsce
Rok 2016 w okresie od 1 września do 7 listopada
63 067
przypadków zachorowań lub podejrzeń zachorowań na grypę
237 hospitalizacji
z powodu grypy lub podejrzenia grypy
Rok 2015 w okresie od 1 września do 7 listopada
69 395
przypadków zachorowań lub podejrzeń zachorowań na grypę
207
hospitalizacji z powodu grypy lub podejrzenia grypy
źródło: WSSE Kraków
Przełom nr 47 (1271) 23.11.2016