Porady
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami
O tej porze roku aromatyczne, rozgrzewające zupy smakują najbardziej. Taka właśnie jest tajska z kurczakiem i krewetkami. Idealna na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Pikantna i zarazem słodka w smaku.
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 10 większych krewetek
- 2 szalotki
- pół papryczki chili
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- kilka grzybków mun
- minikolby kukurydzy z puszki (może też być garść zwykłej kukurydzy z puszki)
- opakowanie makaronu ryżowego (250 gramów)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty curry
- sok z jednej limonki
- puszka mleka kokosowego
- litr bulionu warzywnego
- odrobina oleju do smażenia
- sól, pieprz, curry, świeża kolendra
Przygotowanie:
Krewetki czyszczę i marynuję w soku z cytryny - z oliwą, pieprzem, solą oraz przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Kurczaka kroję na drobne paski. Doprawiam solą i pieprzem, odrobiną chili oraz świeżego imbiru. Odstawiam do lodówki na około pół godziny. Makaron zalewam wodą i odstawiam na około 15 minut. To samo tyczy się grzybków.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i podsmażam drobno pokrojone: szalotkę, papryczkę chili oraz czosnek. Dodaję kurczaka i podsmażam kilka minut. Całość zalewam bulionem i czekam, aż się zagotuje. Dodaję kukurydzę i grzybki mun. Zalewam mleczkiem kokosowym, dodaję do smaku curry, sos rybny, pastę curry, sok z limonki i gotuję na małym ogniu. Na patelni podsmażam krewetki.
Na talerzu układam porcję makaronu, zalewam zupą, na górze układam kilka krewetek i posypuję świeżą kolendrą.
Anna Jarguz
Przełom nr 43 (1267) 26.10.2016