Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Multiwitamina prosto z ula

05.10.2016 12:57 | 0 komentarzy | 2 764 odsłony | red

Pyłek pszczeli może być pomocny w leczeniu wielu chorób, na przykład wrzodów żołądka. Spożywając go, dostarczamy organizmowi wielu ważnych substancji odżywczych.

0
Multiwitamina prosto z ula
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pyłek, oprócz miodu, jest podstawowym pokarmem pszczół.
- Mieszają go z odrobiną miodu, nektaru lub śliny, i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach - tłumaczy prelegent Klubu Zdrowia w Chrzanowie Igor Pawłyk, mistrz pszczelarstwa.
Przy wlocie do uli pszczelarze montują specjalne poławiacze, zatrzymujące część pyłku. Można go zamrozić lub osuszyć. W trakcie tych procesów nie traci dobroczynnych właściwości. Po pewnym czasie pyłek zmienia swoją postać podczas procesu fermentacji. Od tego czasu nazywany jest pierzgą.

Pyłek może uzupełnić naszą dietę o cenne aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. W celach leczniczych powinno się go przyjmować trzy razy w ciągu dnia. Trzeba pamiętać, by robić to od pół godziny do dwóch godzin przed posiłkiem. Najlepiej, by kuracja trwała minimum miesiąc. Wskazane jest powtarzać ją kilka razy w ciągu roku. Jesień to bardzo dobry czas na jej rozpoczęcie. W ten sposób możemy uodpornić organizm, chroniąc się przed zimowymi przeziębieniami.
Pyłek równie dobrze przysłuży się do wzmocnienia apetytu, jak i uregulowania przemiany materii. Ma działanie odtruwające, podnosi odporność na zakażenia. Wspomaga leczenie nerwic i chorób alergicznych. Można go także stosować do zabiegów kosmetycznych, odżywiających i odmładzających skórę.

Warto jednak pamiętać, że osoby uczulone na pyłek kwiatowy traw, drzew oraz roślin uprawnych i dziko rosnących, muszą być ostrożne przy podejmowaniu decyzji o przyjmowaniu pyłku pszczelego. Przed podjęciem kuracji warto zasięgnąć opinii lekarza. W przeciwnym razie można się narazić na takie objawy, jak ból gardła, wystąpienie pokrzywki, duszności lub zawroty głowy.

Dzienna dawka waha się od 10 g (dzieci) do 40 g (dorośli). Pół kilograma pyłku kosztuje około 50 złotych. Można go rozpuszczać w jogurcie, soku owocowym lub wodzie, albo mieszać z miodem lub dżemem.
- By poprawić przyswajalność, warto zmielić jego granulki w młynku do kawy albo kupić pyłek już zmielony, czyli mikronizowany - radzi Igor Pawłyk.
(MOR)
Przełom nr 39 (1263) 28.9.2016