Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciastka - rybki

14.09.2016 11:26 | 0 komentarzy | 1 628 odsłona | red

Przepis podaje Barbara Paszcza z Karniowic

0
Ciastka - rybki
Ciastka - rybki możemy przyozdobić np. szczypiorkiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jeśli ktoś lubi słone lub pikantne przekąski, powinien spróbować ciastek - rybek. Są doskonałe jako przekąska i ciekawa odmiana od słodkości.

Składniki:
- ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki, 1 szkl. mleka, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 100 ml oleju. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy serwetką i czekamy, aż urośnie (ok. 1,5 h).
- farsz: tuńczyk z puszki, ser biały, posiekana cebula, posiekany koperek, pieprz, sól. Składniki mieszamy
Układamy farsz na półokrągłych kawałkach rozwałkowanego ciasta, przykrywamy podobnymi i sklejamy, formując rybki. Pamiętamy, żeby ciasto nie było zbyt grube. Oczka robimy np. z ziarenek pieprzu. Smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
(e)

Przełom nr 36 (1260) 2016