Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i fetą

14.09.2016 10:16 | 0 komentarzy | 8 072 odsłon | red

Pomidory, także suszone, najczęściej idą w parze z mozzarellą. Świetnie komponują się również z serem feta. W połączeniu z mięsem kurczaka tworzą lekkie danie, w sam raz na koniec wakacji.

0
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i fetą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów
ser feta (200 gramów)
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła świeże i suszone
pół kilograma pomidorów koktajlowych
oliwa

Przygotowanie
Piersi z kurczaka dokładnie czyszczę z błonek. Delikatnie przekrawam każdą, tworząc w środku kieszonkę. W naczyniu mieszam 2-3 łyżki oliwy, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól, pieprz i garść suszonych ziół (oregano, bazylię, cząber, tymianek). Nacieram przyprawami mięso i odkładam do lodówki na co najmniej kilka godzin. Drobno posiekane pomidory z zalewy łączę z fetą (farszu już nie solę, bo ser jest słony). Faszeruję mięso. Obsmażam kilka minut na patelni grillowej. Wkładam do żaroodpornego naczynia, dodaję pomidorki koktajlowe i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-30 minut. Podaję z sałatką i świeżymi ziołami.
Anna Jarguz
Przełom nr 35 (1259) 31.8.2016