Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Polędwica w cieście francuskim

31.08.2016 12:11 | 0 komentarzy | 2 367 odsłony | red

Brzmi dobrze, jeszcze lepiej smakuje. Wbrew pozorom to - danie wcale nie jest skomplikowane, a na gościach na pewno zrobi wrażenie.

0
Polędwica w cieście francuskim
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mozzarelli
4-5 plastrów szynki parmeńskiej
1 jajko
6 pomidorów suszonych
1 pęczek bazylii
1 łyżeczka masła
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Farsz:
30 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieprz

Przygotowanie:

Farsz
Oliwki i czosnek drobno kroimy, mieszamy z oliwą, posiekaną natką pietruszki i przyprawiamy pieprzem

Mięso

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy z jednej i drugiej strony na odrobinie masła.
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4-5 plastrów szynki parmeńskiej, a na niej - w formie paska o szerokości polędwiczki - wykładamy pastę z oliwek, suszone pomidory, liście bazylii i plasterki mozzarelli. Przykrywamy farsz mięsem, brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zwijamy wokół polędwiczki, tak, by cała została pokryta. Wierzch smarujemy resztą żółtka i wykonujemy niewielki otwór, by nagromadzone w środku powietrze miało się którędy wydostać.
Tak przygotowaną polędwicę należy schłodzić w lodówce przez ok. 20-30 minut. Następnie wykładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (termoobieg). Pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (wyłączamy termoobieg) i trzymamy mięso w piekarniku przez 25 minut. Przed podaniem należy chwilę odczekać, by potrawa zdążyła nieco ostygnąć. Wtedy będzie się lepiej kroić.
(EJB)
Przełom nr 34 (1258) 24.8.2016