Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Małże w aromatycznym sosie

24.08.2016 09:34 | 0 komentarzy | 1 890 odsłona | red

Omułki nie są częstym gościem na naszym stole. Wiele osób wzbrania się przed ich spróbowaniem. Tymczasem dobrze doprawione - smakują naprawdę wyśmienicie.

0
Małże w aromatycznym sosie
Omułki jadalne w sosie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki

kilogram omułek jadanych (inaczej muli)
2 szalotki
4 ząbki czosnku
1/3 pora
pół szklanki bulionu
pół szklanki białego półwytrawnego wina
2 łyżki masła
garść zielonej pietruszki
grzanki

Przygotowanie
Małże najlepiej przygotować od razu po ich kupieniu. Szybko tracą świeżość. Jeśli któraś ma otwartą skorupkę należy delikatnie uderzyć nią o blat. Jeśli się zamknie, znaczy, że jest żywa. Jeśli nie, trzeba ją wyrzucić, bo jest nieświeża.
Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą, wkładam pokrojoną drobno szalotkę, a po kilku minutach drobno posiekany czosnek. Podsmażam. Następnie dodaję pokrojonego w plastry pora. Zalewam dobrze doprawionym bulionem, a gdy trochę odparuje, winem. Dorzucam omułki, które duszę około 4-5 minut. Na koniec dodaję masło i delikatnie mieszam. Przekładam do talerza i posypuję świeżą pietruszką. Serwują z grzankami.
Anna Jarguz

Przełom nr 33 (1257) 17.8.2016