Porady
Nadziewana papryka
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
1,5 kg żółtej papryki
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
3 woreczki ryżu po 100 g
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko (nie jest obowiązkowe)
przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, zielona pietruszka
Cebule pokrojone w kostkę musimy lekko podsmażyć na patelni, aż się zeszklą. Gotujemy ryż. Wszystko studzimy. Mieszamy mięso z ryżem, czosnkiem i cebulą. Dodajemy przyprawy (wg. smaku). Paprykę oczyszczamy z nasionek, sparzmy ją też wrzątkiem. Do wydrążonej papryki wkładamy łyżką farsz. Paprykę wkładamy do garnka i dusimy do miękkości. Podlewamy sosem pomidorowym.(E)
Faszerowana papryka to doskonała potrawa na zakąskę i na obiad
Przełom nr 31 (1255) 3.8.2016