Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Granita arbuzowa

10.08.2016 13:17 | 0 komentarzy | 1 666 odsłona | red

Arbuz to idealny owoc na upalne dni, bo skutecznie gasi pragnienie. Stanowi też wspaniałą bazę dla chłodzących deserów, które latem smakują najlepiej.

0
Granita arbuzowa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Granita wyglądem przypomina pokruszony lód. Można ją przygotować w maszynce do lodów, albo bez. Wystarczy użyć blendera.

Składniki:
Miąższ z arbuza (500 gramów)
Sok z cytryny
4 łyżki cukru pudru
listki świeżej mięty

Arbuza oczyszczam z pestek i kroję w kostkę. Miksuję. Dodaję sok z cytryny i cukier. Znów miksuję. Wkładam do zamrażalki na około 2-3 godziny. Jednak mniej więcej co 30 minut mieszam masę. Zmrożoną - nakładam widelcem i podaję z listkami mięty. Deser stanowi też świetną bazę do drinków. Wystarczy dodać trochę rumu.(AJ)
Przełom nr 31 (1255) 3.8.2016