Porady
Granita arbuzowa
Arbuz to idealny owoc na upalne dni, bo skutecznie gasi pragnienie. Stanowi też wspaniałą bazę dla chłodzących deserów, które latem smakują najlepiej.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Granita wyglądem przypomina pokruszony lód. Można ją przygotować w maszynce do lodów, albo bez. Wystarczy użyć blendera.
Składniki:
Miąższ z arbuza (500 gramów)
Sok z cytryny
4 łyżki cukru pudru
listki świeżej mięty
Arbuza oczyszczam z pestek i kroję w kostkę. Miksuję. Dodaję sok z cytryny i cukier. Znów miksuję. Wkładam do zamrażalki na około 2-3 godziny. Jednak mniej więcej co 30 minut mieszam masę. Zmrożoną - nakładam widelcem i podaję z listkami mięty. Deser stanowi też świetną bazę do drinków. Wystarczy dodać trochę rumu.(AJ)
Przełom nr 31 (1255) 3.8.2016