Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto z owocami

27.07.2016 12:51 | 0 komentarzy | 1 947 odsłona | red

Nieoczekiwanie zapowiedzieli się goście, a ty nie bardzo masz czas na pieczenie ciasta. Wypróbuj ten przepis. W ciągu kilku minut stworzysz pyszny deser.

0
Ciasto z owocami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jeśli nie masz świeżych owoców, można skorzystać z mrożonych. Trzeba tylko pamiętać o odparowaniu nadmiaru wody.

Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
pół łyżeczki startego imbiru
szczypta soli
8 łyżek stopionego masła
sok z połowy cytryny

Przygotowanie
1,5 kilograma owoców (truskawek, malin, czerwonych porzeczek, jagód)
Wszystkie składniki suche mieszam, dodając roztopione masło. Odsypuję około 3/4 szklanki ciasta, a resztę układam na posmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu kładę pokrojone owoce. Polewam sokiem z cytryny. Posypuję cukrem pudrem. Od góry przykrywam resztą ciasta. Piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ciasto dobrze smakuje z sosem na bazie cukru pudru oraz mleka kokosowego i wanilii, w proporcji: pół szklanki cukru pudru, laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy), 2 łyżki mleka. Polewam nim całość.
Anna Jarguz
Przełom nr 29 (1253) 20.7.2016