Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Orientalne szaszłyki

27.07.2016 12:50 | 0 komentarzy | 1 705 odsłona | red

Można je upiec na grillu albo w piekarniku. Świetnie smakują jako samodzielna potrawa, ale także podawane z ryżem i sałatką. Mięso jest soczyste i wyjątkowe w smaku. Cała tajemnica tkwi w marynacie.

0
Orientalne szaszłyki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki (5 porcji):
Szaszłyki
1 kg filetów z kurczaka
1 opakowanie szynki Szwarcwaldzkiej
Szczypta soli

Marynata
100 ml mleczka kokosowego
łyżka curry w proszku
30 g pistacji (pokruszonych)
połowa limonki (sparzonej i wyszorowanej)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu pomarańczowego (może być też zwykły)
szczypta pieprzu kajeńskiego
łyżka papryczki chili pokrojonej w drobną kostkę (lepiej wyjąć pestki, bo marynata będzie za ostra)
garść świeżej kolendry

Przygotowanie
Mleczko kokosowe wlać do rondelka, dodać curry, pokruszone w moździerzu pistacje oraz sok z połowy limonki i niewielką ilość startej skórki. Wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Sos musi zgęstnieć. Po ugotowaniu przekładamy marynatę do miseczki i dodajemy resztę składników: oliwę, sos sojowy, miód, pieprz kajeński, papryczkę i posiekaną kolendrę. Po wymieszaniu odstawiamy na bok na około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Filety myjemy, kroimy w grubą kostkę i posypujemy odrobiną soli, a następnie umieszczamy w marynacie przynajmniej na 20 minut. Gdy mięso przesiąknie sosem - nabijamy je na drewniane szpatułki do szaszłyków, na przemian z plastrami szynki, którą wcześniej składamy wzdłuż i kroimy w dużą kostkę. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 10 minut, polewamy resztą marynaty i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po 20 minutach są gotowe do zjedzenia. Szaszłyki można też upiec na grillu.
(EJB)
Przełom nr 29 (1253) 20.7.2016