Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zapiekanka z brokułami

15.06.2016 12:50 | 0 komentarzy | 3 433 odsłony | red

Ten przepis doskonale sprawdzi się w sytuacji, gdy na przygotowanie posiłku mamy niewiele czasu. Wystarczy około 30-40 minut, by na stole postawić naczynie z gorącą i aromatyczną zapiekanką.

0
Zapiekanka z brokułami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI (dla 5 osób):
2 podwójne piersi z kurczaka, 1 duży brokuł, 2 torebki ryżu (400 g), 4 średnie marchewki, 3 ząbki czosnku, 100 ml wody, 150 g żółtego sera, 3 łyżki sosu sojowego, 2 cebule, odrobina masła (lub oliwy z oliwek), świeże zioła (najlepiej rozmaryn i tymianek), sól, pieprz, cukier.

PRZYGOTOWANIE:
Ryż wrzucić do wrzątku i ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie, gdy będzie się gotował, umyć kurczaka i pokroić na cienkie paseczki, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać drobno posiekane zioła. Na patelni rozgrzać półtorej łyżki masła (lub oliwy) i smażyć mięso przez około 6 minut. Brokuł podzielić na małe różyczki i zanurzyć w osolonym wrzątku. Gotować przez około 3-4 minuty (ma być lekko twardy). Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na odrobinie masła lub oliwy. Po chwili dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Dusić przez około 10 minut z dodatkiem wody i sosu sojowego oraz szczyptą cukru.

Ryż wyjąć, odcedzić i wymieszać z ugotowanymi warzywami. Następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Dodać kurczaka, a na wierzch brokuł. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 5-7 minut i obiad gotowy. (EJB)
Przełom nr 23 (1247) 8.6.2016