Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Meatballs

08.06.2016 11:15 | 0 komentarzy | 2 073 odsłony | red

Kuchnia "Przełomu" To nic innego jak mięsne klopsiki. Ja przygotowuję je z sosem pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek.

0
Meatballs
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W połączeniu z makaronem spaghetti i świeżą bazylią stanowią zestaw idealny.

Składniki:
pół kilograma mielonego mięsa
czerstwa bułka
trochę mleka
3-4 ząbki czosnku
suszone zioła
jajko
sól pieprz
2 szalotki

na sos:
pomidory z puszki (2 sztuki)
pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
marchewka
2 szalotki
kieliszek wina
garść zielonych oliwek
makaron spaghetti
tarty ser żółty

Przygotowanie:
Mięso mielę w maszynce. Mieszam pół porcji wołowego i wieprzowego, ale indyk też znakomicie się nadaje. Namoczoną w mleku bułkę odciskam i mielę. Podobnie szalotki. Wszystko razem mieszam, dodaję jajko, doprawiam solą, pieprzem, suszonymi ziołami i odkładam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dolewam 2 łyżki wody i formuję kulki. Można je podsmażyć na patelni. Ja robię to w piekarniku. Meatballs są wtedy mniej kaloryczne.

Teraz sos. Na rozgrzanej patelni rumienię bardzo drobno pokrojoną marchew, czosnek i szalotkę. Podlewam niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina. Dodaję pomidory z puszki i rozgniatam je widelcem (można też przecisnąć je przez sito). Gdy sos się zagotuje, przyprawiam. Całość miksuję. Na końcu dodaję drobno pokrojone suszone pomidory i oliwki. Łączę z mięsem i gotuję kilka minut, by smaki się połączyły. Podaję z makaronem, żółtym serem i świeżą bazylią.
Anna Jarguz
Przełom nr 22 (1246) 1.6.2016