Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sernik z kokosową nutą

24.05.2016 11:56 | 0 komentarzy | 2 077 odsłony | red

KUCHNIA PRZEŁOMU Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów. Jednak pod tą nazwą kryją się setki różnych przepisów na ciasto z serem.

0
Sernik z kokosową nutą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na kruchy spód

300 gramów mąki
100 gramów masła
100 gramów drobnego cukru
2 łyżki śmietany
jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

na masę sernikową
kilogram dobrego twarogu
szklanka cukru
4 żółtka
2 jajka
jeden ugotowany na twardo ziemniak (ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej)
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

na ciasto kokosowe
200 gramów kokosu
pół szklanki cukru
6 białek
szczypta soli

Przygotowanie
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, cukier, śmietanę, jajka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam na około godzinę do lodówki.

W tym czasie mielę w maszynce twaróg, dodaję do niego pozostałe składniki i miksuję. Proponuję nie dodawać od razu całego mleka. Jeśli zauważymy, że ciasto robi się płynne, wystarczy szklanka mleka. Wiele zależy bowiem od twarogu. Ciasto na kruchy spód rozwałkowuję i układam na dnie formy, nakłuwam widelcem i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Następnie układam masę serową i ponownie wkładam do piekarnika na około 45 minut. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję szczyptę soli, następnie cukier i kokos. Po upływie 45 minut wylewam masę na sernik i ponownie wkładam do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 20 (1244) 18.4.2016