Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem

11.05.2016 11:17 | 0 komentarzy | 3 212 odsłony | red

KUCHNIA "PRZEŁOMU" Warto mieć w lodówce paczkę ciasta francuskiego. Można z niego przyrządzić smaczną przekąskę na słodko lub słono, a nawet danie główne. Ja proponuję roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta.

0
Roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
250 gramów liści świeżego szpinaku
około 120 gramów sera feta
pojedyncza pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz, zioła

 

Przygotowanie

Kurczaka kroję w drobną kostkę, doprawiam solą i pieprzem i marynuję oliwą z sokiem z cytryny i dużą ilością ziół. Smażę parę minut na mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Szpinak dokładnie płuczę, duszę na łyżce roztopionego masła, a gdy zmięknie dodaję ser feta. Następnie drobno posiekany czosnek. Doprawiam dużą ilością pieprzu. Łączę z kurczakiem. Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej. Delikatnie je rozwałkowuję i układam na całej powierzchni farsz. Zawijam w rulon. Smaruję roztrzepanym jajkiem i kroję na równe plastry. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Podaję z sosem jogurtowo-ziołowym.
Anna Jarguz
Przełom nr 18 (1242) 4.5.2016