Porady
Ciasto czekoladowe z kremem malinowym i cukierkami
Kuchnia "Przełomu"
Składniki na ciasto:
duża filiżanka kakao, tyle samo mąki oraz oleju
dwie filiżanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Składniki na masę:
kostka masła
maliny z zalewy
2 żółtka, 5 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
dodatkowo tabliczka mlecznej i gorzkiej czekolady
kolorowe cukierki
Przygotowanie:
Miksuję cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, dodaję olej i na końcu kakao. Nadal miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gęste, ale tym nie należy się przejmować. Przelewam do okrągłej formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Gdy ostygnie, przekrawam na dwa cieńsze placki.
Masło ucieram z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaję maliny z zalewy i cytrynę. Maliny można też przygotować wcześniej, podsmażając je z cukrem. Placek przekładam masą.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję dwie łyżki masła i dokładnie smaruję cały placek. Zanim czekolada zastygnie, układam na wierzchu i po bokach kolorowe cukierki. Gdy robiłam to po raz pierwszy, rozkładałam je „jak leciało". Potem był problem z ukrojeniem równych kawałków. Dlatego następnym razem cukierki układałam promieniście. To żmudna robota, ale efekt na pewno spodoba się każdemu dziecku. Placek może też służyć jako urodzinowy torcik. Wystarczy przewiązać go wstążką.
Anna Jarguz
Przełom nr 17 (1247) 27.4.2016