Nie masz konta? Zarejestruj się

Libiąż

Remigiusz Rączka czarował gwarą i kuchennymi opowieściami

30.04.2016 20:20 | 0 komentarzy | 6 553 odsłon | Marek Oratowski

Zupą z pokrzyw, torcikiem z krupnioka i bajaderkami częstował w sobotę na Placu Słonecznym miezkańców Libiąża i przyjezdnych znany śląski kucharz Remigiusz Rączka. Po dania ustawiła się długa kolejka.

0
Remigiusz Rączka czarował gwarą i kuchennymi opowieściami
Ponad stu uczestników imprezy zorganizowanej przez LCK załapało się na zupę pokrzywową
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Remigiusz Rączka prowadzi co tydzień programy w TVP Katowice. W Libiążu opowiadał gwarą o przyrządzanych przez siebie daniach.

- Najlepiej lubię smaki mojej omy, czyli babci. Zupa jest już zagęszczona. Teraz wciepniemy do niej cała nasza zieleninka: pokrziwa, szczypior, a na koniec troszka śmietonki - opowiadał kucharz pod koniec przyrządzania zupy z pokrzywy.

Mieszkańcom przypadł do gustu zwłaszcza torcik z krupnioka.

- Bardzo smaczny. Jadłam pierogi z kaszanką, ale torcika jeszcze nie. Warto coś takiego zrobić w domu.- przekonywała Janina Mateja, mieszkanka Flagówki.

Odbył się też konkurs na potrawę z grilla z udziałem dwóch kół gospodyń oraz seniorek z Klubu 50 Plus. W jury, oprócz Remigiusza Rączki, zasiadł znany z programu Hell's Kitchen 21-letni libiążanin Krystian Klamka oraz wiceburmistrz Jarosław Łabęcki.

Główna nagroda przypadła paniom z KGW Gromcaneczki za marynowaną pierś z kurczaka z lubczykiem, musztardą i czosnkiem.