Porady
Zupa meksykańska
Jeśli komuś przejadł się tradycyjny rosół na niedzielny obiad, dla odmiany proponuję zupę meksykańską. Jest aromatyczna, pożywna i naprawdę smaczna.
Najczęściej zupę meksykańską zamawiamy w restauracjach. Tymczasem samemu możemy przygotować ją w domu. Nie wymaga ekstra zdolności kulinarnych a smakiem zaskakuje. Jest bardzo dobra.
Potrzebujemy:
pół kilograma mielonej wołowiny
puszkę czerwonej fasoli
puszkę białej fasoli
puszkę kukurydzy
czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
30 dag startego żółtego sera
przyprawy: ostrą paprykę, słodką paprykę, suszone zioła (bazylię, estragon, kolendrę)
Wykonanie:
Mięso mielę. Podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju (gdy zacznie się przypiekać, lepiej podlać je wodą, niż tłuszczem). Dodaję drobno posiekaną cebulę i nadal podsmażam, często mieszając. Kolejny dodatek to drobno posiekany czosnek. Następnie dorzucam pokrojone w kostkę papryki oraz warzywa z puszki (fasolę i kukurydzę). Dodaję pomidory z puszki przetarte przez drobne sito. Całość zagotowuję. Dolewam około 1,5 litra wywaru. Gotuję na małym ogniu przez około pół godziny, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami. Tuż przed podaniem na dnie talerza układam starty ser żółty i zalewam go zupą.
Anna Jarguz
Przełom nr 15 (1239) 13.4.2016