Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Przekładaniec z orzechami

13.04.2016 12:20 | 0 komentarzy | 2 670 odsłony | red

To nie jest mój autorski przepis. Podzieliła się nim moja teściowa. Nie znam osoby, której ciasto by nie smakowało. Orzechy z miodem to połączenie idealne.

0
Przekładaniec z orzechami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
pół kilograma mąki
2 jajka i jedno żółtko
3 łyżki miodu naturalnego (najlepiej ciemnego, spadziowego)
15 dag margaryny
15 dag cukru
2-3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Składniki łączę i zagniatam ciasto. Dzielę na trzy równe części i przynajmniej na godzinę wkładam do lodówki. Następnie rozwałkowuję ciasto, nakłuwam widelcem i piekę na blasze przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tak przygotowuję dwie porcje ciasta).

W rondelku rozpuszczam 15 dag masła, 10 dag cukru, 3 łyżki miodu i następnie wrzucam do tego około 30 dag drobno posiekanych orzechów włoskich. Rozwałkowuję trzecią porcję ciasta i na górę kładę orzechy z miodem. Wszystko razem piekę w piekarniku przez 12 minut.

Teraz masa. Można przygotować krem do karpatki. Ja robię tradycyjny budyniowy. Potrzebuję około dwóch szklanek mleka. W jednej rozpuszczam budyń waniliowy z trzema łyżkami mąki. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i zagotowuję, cały czas mieszając. Na koniec dodaję ekstrakt z wanilii, 6 łyżek cukru i miksuję z kostką masła. Upieczone placki przekładam masą. Na końcu umieszczam ten z orzechami i miodem.
Anna Jarguz
Przełom nr 14 (1238) 6.4.2016