Porady
Ciasto marchewkowe
Za nami święta. Mazurki czy inne placki z masami na pewno wielu osobom się przejadły. Alternatywą jest ciasto z marchewki - puszyste, wilgotne, pyszne.
Składniki:
1,5 szklanki startej na drobnej tarce marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka oleju
szklanka cukru brązowego
pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki pokrojonych drobno migdałów
płaska łyżeczka sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję pomału olej, następnie mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Na końcu odciśniętą z soku marchewkę oraz orzechy i migdały. Wkładam do tortownicy. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 13 (1237) 30.3.2016