Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto marchewkowe

06.04.2016 12:07 | 0 komentarzy | 1 919 odsłona | red

Za nami święta. Mazurki czy inne placki z masami na pewno wielu osobom się przejadły. Alternatywą jest ciasto z marchewki - puszyste, wilgotne, pyszne.

0
Ciasto marchewkowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
1,5 szklanki startej na drobnej tarce marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka oleju
szklanka cukru brązowego
pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki pokrojonych drobno migdałów
płaska łyżeczka sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję pomału olej, następnie mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Na końcu odciśniętą z soku marchewkę oraz orzechy i migdały. Wkładam do tortownicy. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 13 (1237) 30.3.2016