Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ser w szynce parmeńskiej ze śliwką

10.02.2016 10:38 | 0 komentarzy | 2 030 odsłony | red

To bomba kaloryczna i smakowa, danie nieduże, lecz niezwykle sycące. Sprawdzi się na kolację w gronie rodziny lub znajomych. Pycha!

0
Ser w szynce parmeńskiej ze śliwką
Fot. Ewa Solak
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
- szynka parmeńska
- ser pleśniowy
- ser żółty
- oscypki
- suszone śliwki
- mandarynka
- zgniecione orzechy nerkowca, migdały i orzechy laskowe
- pokrojony w paseczki por do smaku
- konfitura z jagód, malin lub żurawiny
- rukola do ozdoby

Przygotowanie:
Szynkę rozdzielamy po dwa plasterki i układamy jeden obok drugiego tak, żeby brzegi nachodziły na siebie. Układamy na nie plasterki serów, dodajemy śliwki, cząstki mandarynki, orzechy i migdały oraz por. Zawijamy wszystko dokładnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Podajemy z rukolą i konfiturą.
(e)
Przełom nr 5 (1229) 3.2.2016