Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Roladki z szynki wieprzowej

10.02.2016 10:21 | 0 komentarzy | 3 134 odsłony | red

To świetny przepis na rodzinny obiad. Mięso podaję najczęściej z kluskami śląskimi i kapustą. By nie było nudno, część faszeruję tradycyjnie pieczarkami, część szynką parmeńską i suszonymi pomidorami.

0
Roladki z szynki wieprzowej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
kilogram szynki wieprzowej
500 gramów pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 plastry szynki parmeńskiej
garść suszonych pomidorów w zalewie
musztarda Dijon
oliwa z oliwek, ocet winny
1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
zioła, sól i pieprz

Przygotowanie
Mięso kroję w plastry o grubości około 2 cm i rozbijam tłuczkiem. Wieprzowina, w odróżnieniu od wołowiny, szybciej staje się miękka i krucha, dlatego lepiej nie rozbijać jej zbyt cienko, bo mięso może się rozpadać. Przygotowuję marynatę z oliwy z oliwek, octu winnego, czosnku, soli i pieprzu oraz ziół suszonych. Wkładam do niej wieczorem mięso.
Następnego dnia każdy kawałek wieprzowiny smaruję z jednej strony musztardą. Mięso faszeruję drobno pokrojonymi pieczarkami, podsmażonymi wcześniej z cebulą i czosnkiem. Jeśli ktoś lubi włoskie smaki, zamiast farszu z pieczarek, na mięso można położyć plasterek szynki, suszone pomidory i opcjonalnie ser mozzarella. Następnie każdą porcję zawijam w rulon, podsmażam, zalewam bulionem (tak do wysokości mięsa w garnku), a gdy wywar trochę wyparuje, dodaję czerwonego wina i nadal duszę. Na koniec dodaję łyżkę śmietany i pół łyżki mąki, by zrobił się sos.
Przełom 4 (1228) 27.1.2016