Nie masz konta? Zarejestruj się

Dieta może pomóc w realizacji marzeń

03.02.2016 12:40 | 0 komentarzy | 1 847 odsłona | red

Warzywa i owoce zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości czy nowotworów - mówi dietetyk Agata Radosh w rozmowie z Ewą Solak.

0
Dieta może pomóc w realizacji marzeń
Agata Radosh jest promotorką zdrowia, specjalistą ds. żywienia, konsultantem diet wegetariańskich, prezes Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia ­ Sięgnij po zdrowie i autorką książki o takim samym tytule
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ewa Solak: Na ile to, co jemy wpływa na nasze życie?
Agata Radosh:
Kiedyś sądzono, że na długość życia wpływ mają głównie geny. Dziś wiemy, że jest inaczej. To styl życia i odpowiednia dieta mają największe znaczenie jeśli chodzi o zdrowie i długowieczność. Istnieją związki między nawykami żywieniowymi a chorobami.

Przy braku czasu rzadko zastanawiamy się nad tym, co jemy.
Najczęściej nie myślimy o tym, dopóki nie zachorujemy. Właściwa dieta i ruch powinny być priorytetem dla każdego. One chronią zdrowie, dają dobre samopoczucie i kondycję, umożliwiając realizowanie planów i marzeń.

Zdrowa dieta to na przykład co?
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia właśnie przedstawili nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zmiany podyktowane są wynikami najnowszych badań. Warzywa i owoce znalazły się przed uważanymi dotąd za najistotniejsze pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Badania dowiodły, że warzywa i owoce zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości czy nowotworów. Mniejsze znaczenie mają mleko i produkty mleczne. Za nimi w piramidzie uplasowały się jaja, ryby i mięso. Te ostatnie powinny być jedynie dodatkiem do diety opartej na roślinach. Najmniej zalecane są mięso czerwone i wędliny, uznane zresztą w 2015 roku przez Światową Organizację Zdrowia za rakotwórcze. Na ostatnim miejscu piramidy postawiono tłuszcze - najlepiej maksymalnie je ograniczyć. W codziennym menu powinny znaleźć się natomiast rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i zioła. Jeśli chodzi o słodycze i sól, eksperci uznali, że w trosce o zdrowie lepiej ich unikać.

Ale nieraz trudno ich sobie odmówić.
Nadmiar cukru spożywanego np. w postaci słodyczy, słodkich napojów, jogurtów owocowych to podstawowy błąd dietetyczny. Problemem są też tłuszcze - głównie nasycone, obecne w maśle, mięsie, tłustym mleku, tłustych serach twarogowych, żółtych, topionych, ale również pod postacią tłuszczy trans w wyrobach cukierniczych. Niezdrowy jest też nadmiar soli dodawanej do żywności przetworzonej, np. wędlin, serów, warzyw konserwowych, dań garmażeryjnych, gotowych sosów czy kupnego pieczywa.

Od czego rozpocząć zmianę nawyków?
Mark Twain mawiał: „Aby zerwać z nawykiem, wyrób sobie inny, który go wymaże". Zgodnie z tym proponuję, by na początku przyswoić sobie zasady zdrowego żywienia, a potem
systematycznie wdrażać je w życie. Lekceważąc dorobek nauki o żywieniu człowieka, wcześniej czy później poniesiemy konsekwencje naszych wyborów.

Chrzanowski Klub Zdrowia zaprasza na serię bezpłatnych wykładów „Bądź zdrów", które prowadzone będą przez Agatę Radosh w MOKSiR - co tydzień o godz. 18.00 w sali nr 33.
9 lutego Depresja - jak się przed nią chronić?
16 lutego Uzależnienia - czy jestem wolny?
23 lutego Aktywność - lekarstwo na wszystko?
1 marca Sen - czy odpoczynek ma znacznie?
8 marca Odżywianie - jak zmienić złe nawyki?
15 marca Relacje - co mają wspólnego ze zdrowiem?
22 marca Zaufanie - źródło radości?

Przełom 4 (1228) 27.1.2016