Porady
Domowe hamburgery
Przypuszczam, że wielu rodziców było choć raz z dziećmi na obiedzie w Mc`Donaldzie. Maluchy uwielbiają mięso w bułce.
Nie przeszkadza im wtedy ani sałata, ani pomidor, ani nawet cebula. Proponuję przepis na smacznego, a przede wszystkim zdrowszego niż w fastfoodowych restauracjach, hamburgera. Bez trudu każdy przygotuje go w domu w ciągu kilku,
no może kilkunastu minut.
Składniki:
500 dag mięsa wołowego (proponuję bardziej tłuste, na przykład antrykot)
4 bułki do hamburgerów
pomidor
kilka korniszonów
sałata lodowa
2 cebule
4 plastry żółtego sera
domowy majonez i sos pomidorowy
trochę octu winnego, oliwa
musztarda
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Mięso mielę przez maszynkę wraz z szalotką. Dodaję do niego sól, pieprz, dużą łyżkę musztardy oraz trochę wody. Wszystko dokładnie mieszam. Formuję hamburgera o grubości około dwóch centymetrów.
Cebulę kroję w paski, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, skrapiam octem winnym i delikatnie słodzę cukrem. Mięso smażę na patelni grillowej około 5-6 minut z każdej strony. Po ściągnięciu podsmażam bułkę, by była chrupiąca. Pieczywo smaruję majonezem, następnie układam sałatę, burgera, majonez i ketchup, plastry pomidora, ogórka, cebulę, opcjonalnie żółty ser i na koniec znów bułkę.
Anna Jarguz
Przełom nr 3 (1227) 20.1.2016