Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Torcik tiramisu

25.11.2015 11:51 | 0 komentarzy | 2 198 odsłony | red

Nie ma urodzin bez tortu. Wiele osób zniechęca się do pieczenia, bo - jak wiadomo - to nie jest prosty deser.

0
Torcik tiramisu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przygotowanie tradycyjnego, orzechowego czy czekoladowego, to niejednokrotnie wiele godzin spędzonych w kuchni. Dlatego proponuję szybki i prosty torcik tiramisu. Nie ma możliwości, by komuś nie wyszedł.

Składniki:
biszkopt

6 jajek w temperaturze pokojowej
szklanka cukru brązowego
szklanka mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mocnej kawy
pół szklanki likieru amaretto
4 łyżki kakao

krem
4 opakowania serka mascarpone
(1000 gram)
8 żółtek
8 łyżek cukru
kwaskowe powidła lub dżem bez owoców w środku
podłużne biszkopty (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Wszystko nadal ubijam. Następnie (wciąż ubijając), dodaję żółtka, a na koniec, bardzo delikatnie mieszając, przesianą przez sito mąkę. Masę wkładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu kroję na trzy równe części i nasączam biszkopt kawą z likierem amaretto.
Teraz krem. Żółtka ubijam na parze, dodaję cukier i nadal ubijam, aż masa stanie się puszysta. Łączę ją z serkiem mascarpone.
Przekładam biszkopt masą. Każdą część kremu posypuję kakao. Następnie rozsmarowuję warstwę powidła. Nie było go w oryginalnym przepisie, ale dzięki kwaskowemu smakowi owoców tort tylko zyskuje. Całość obkładam masą, na boki można położyć dodatkowo biszkopty. Tort najlepiej smakuje na następny dzień. Należy go przechowywać w lodówce.
Anna Jarguz
Przełom nr 46 (1219) 18.11.2015