Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Tradycyjny bigos

18.11.2015 13:13 | 0 komentarzy | 1 880 odsłona | red

W moim rodzinnym domu bigos przyrządza się nie po świętach, ale na święta i wszystkie inne ważne uroczystości rodzinne. Najlepszy przygotowuje moja mama, choć - co ciekawe - w ogóle go nie je, bo nie lubi. Nie jest to tylko moja opinia, ale całej rodziny. Nieraz słyszałam, że goście przyszli do niej przede wszystkim na porcję bigosu.

0
Tradycyjny bigos
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
40 dag kiszonej kapusty
40 dag kapusty słodkiej
20 dag wieprzowiny bez kości
20 dag cielęciny
25 dag dobrej jakości kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
3 dag tłuszczu
5 dag słoniny
garść suszonych grzybków
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam niewielką ilością gorącej wody i duszę przez około godzinę. Słodką również drobno szatkuję, zalewam niewielką ilością gorącej wody, dodaję suszone grzyby i duszę przez około 40 minut. Mięso wieprzowe i cielęcinę czyszczę, osuszam ręcznikiem, następnie z każdej strony rumienię na patelni. Wraz z boczkiem wrzucam do kapusty kiszonej i duszę do miękkości. Wyciągam, kroję w drobną kostkę, dodaję też pokrojoną kiełbasę i wszystko razem mieszam. Solę, pieprzę do smaku, dodaje łyżkę koncentratu. Bigos jest tym smaczniejszy, im więcej różnych mięs się w nim znajdzie. Można więc dodać pieczoną cielęcinę, dziczyznę, drób. Jego smak podkreśli także czerwone wino.
Anna Jarguz
Przełom nr 45 (1218) 10.11.2015