Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pieczona gęś faszerowana kapustą

18.11.2015 13:13 | 0 komentarzy | 4 253 odsłony | red

Tę potrawę warto przygotować choćby na Dzień św. Marcina, przypadający 11 listopada. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie jest też czasochłonna. Przepis podaje Teresa Wojciechowska, prezes zarządu Fundacji na Rzecz Szpitala Powiatowego w Chrzanowie, która zaprasza na świąteczną kolację „Gęsina na św. Marcina".

0
Pieczona gęś faszerowana kapustą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
1 gęś
kiszona kapusta (min 1 kg, w zależności od wielkości gęsi)
2-3 marchewki
2 cebule
po szczypcie: majeranku, kminku, kurkumy, tymianku, imbiru
czosnek
oliwa

Przygotowanie:
Gęś umyć, usunąć nadmiar tłuszczu. Moczyć w osolonej wodzie przez trzy godziny, następnie osuszyć. Ja używam do tego celu papierowych ręczników. Suchą gęś nacieram przyprawami oraz czosnkiem, dodając odrobinę oliwy. Pozostawiam na trzy godziny.
W tym czasie gotuję kapustę kiszoną z dodatkiem zeszklonej na patelni cebuli oraz utartej na tarle marchewki. Gdy kapusta jest na wpół miękka, wyciskam ją lekko i faszeruję nią gęś. Piekę drób w brytfannie, w piekarniku nastawionym na 200-220 st. C przez ok. cztery godziny, co jakiś czas polewając tłuszczem, jaki się wytworzy podczas pieczenia. Dzięki temu będzie rumiana. Smak sosu powstającego z gęsi oraz kapusty jest rewelacyjny. W ten sposób mamy gotowe danie, wystarczy dodać ziemniaczki.
Smacznego!
(jmi)
Przełom nr 45 (1218) 10.11.2015