Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Krem z dyni na ostro

02.11.2015 15:56 | 0 komentarzy | 1 741 odsłona | (AJ)

Delikatna i zarazem pikantna. Tak można powiedzieć o zupie kremie z dyni z dodatkiem imbiru. Moja koleżanka powiedziała, że zupy z dyni nie lubi, bo dla niej nie ma smaku. Faktycznie, dynia jest mdła. Trzeba ją doprawić i to konkretnie. Wtedy zyskuje smak.

0
Krem z dyni na ostro
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
litr wywaru z kurczaka i warzyw (marchewki, pietruszki, selera)
pół dyni (około 2 kilogramów)
kawałek świeżego imbiru (mniej więcej pół kciuka)
cebula
4 ząbki czosnku
kurkuma
ostra papryka
sól, pieprz
grzanki z bułki

Przygotowanie
Gotujemy bulion mięsno-warzywny. Wyciągamy z niego kurczaka, pietruszkę i seler. Jedną marchewkę zostawiamy, dzięki czemu zupa zyskuje kolor. Dynię kroimy na kawałki i wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy dynię, imbir i kurkumę. Smażymy około pięciu minut. Wszystko wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Miksujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z ziołowymi grzankami.

PRZEŁOM nr 38 (1211) 23 IX 2015