Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Domowa tortilla

02.09.2015 12:36 | 0 komentarzy | 2 324 odsłony | red

Kto choć raz spróbował tortilli przygotowanej w domowych warunkach, więcej gotowej w sklepie raczej nie kupi. Te domowe są dużo smaczniejsze. Ich przygotowanie nie jest trudne i wcale nie zajmuje wiele czasu.

0
Domowa tortilla
Tortilla po meksykańsku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na tortillę
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
płaska łyżeczka soli
łyżka oliwy
woda (około szklanki)
opcjonalnie suszone zioła lub pestki słonecznika

Przygotowanie
Suche składniki mieszamy, dodajemy oliwę, następnie pół szklanki wody i zaczynamy ugniatać ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Ciasto nie może się lepić, nie powinno być także za twarde. Dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy na blacie na grubość dwóch milimetrów (gdy mamy problem z uformowaniem, najlepiej przyłożyć talerz i wyciąć koło za pomocą noża). Placki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez pół minuty z każdej strony.

Sposobów na podanie tortilli są setki. Ja polecam dwa - na ciepło i zimno. Bazą jest pokrojona w drobną kostkę pierś z kurczaka, wcześniej doprawiona solą, pieprzem i dużą ilością ziół. Mięso podsmażamy. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki, 2-3 ząbki czosnku, pomidory z puszki. Łączymy wszystko razem z kurczakiem i nakładamy do tortilli, na wierzch sypiąc żółty ser. Placek kładziemy na 2-3 minuty na patelnię, by ser się rozpuścił.
Wersja druga jest dla osób, dbających o linię. Na rozłożoną tortillę kładziemy różne rodzaje sałat, odrobinę pokrojonej w paski cebuli, trochę świeżej kukurydzy, pokrojonego pomidora, ogórka i wcześniej przygotowane mięso (doprawionego ziołami kurczaka). Polewamy sosem jogurtowym (do jogurtu greckiego dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, odrobinę cytryny, suszone zioła, jak oregano, bazylię, tymianek, cząber, można też dodać świeże, jeśli akurat mamy pod ręką, doprawiamy solą i pieprzem). Tortillę zwijamy.
Anna Jarguz

Przełom nr 34 (1207) 26.8.2015